nuff adv

Sunday, March 6, 2011

Tipikal itu bukan saya

Aku ingat masa kecik org pernah cakap, kita ada rupa yg sama dgn org lain seramai 7 org & aku ingat lagi org pernah cakap kalau kita jmp org yg ketujuh nnt kita akan mati.. Isyh naif nya kecik² dulu. Org yg cakap tu pn nangoi 1 mcm..

Haha.. kalau la apa org ckp tu betul, mmg aku da mati dah...

Leeh la... aku cukup fade-up.. Tipikal sgt ke rupa aku ni.. Colleague aku ada sorg kakak tu, dorg kata rupa sama aku. Umur dia 25 tahun. Masalahnya ramai lak tu kata cm tu. Serious aku cukup x suka disamakan dengan org lain. Hoooiiiiii xmo la! 

Membe aku, Puteri dia kerja kt telekom.. Dia ada membe sorg nama Mila. Dia kata muka dia sebijik cm aku. Siap mms lagi gambar si milah ni. Isyh aku tgk x sama pn. Asal korg suka sgt compare muka org????? X suka tahu! Siap gtaw lagi perangai dia sama cm aku. Degil, ego tinggi melangit, xmo mgaku kalah, x reti nk beralah.. Aiceh puteri ni da x mcm nk describe peel aku, tp mcm saje nk amek peluang kritik aku je. Hahaha...

lagi sorg membe aku ni lagi best. Yana muka ko cm x-gf aku la. Hagak² la korg ni pn. Xkn bersepah sgt muka cm aku ni.. (*mood kecik ati) 

Aku x suka jadi tipikal.. Aku, aku la.. Mereka, mereka la.. Pe la nk compare lak. 

Lagi 1 aku x suka bila org xde personaliti sdr. Semua pn nk sama. Isyh x malu ke?? Alahai aku pn x stylo. Old fashionable, lame & conservative-minded.. Wee bajet humble gile ni. Lol.. Xde la yg aku nk ckp no matter how selekeh i am, masih aku x suka org sama dengan aku. Lagi² kalau org yg sama dengan aku di kalangan kawan² terdekat. Yg jauh tu lantak la. 

Kita ambil contoh paling simple lagi remeh la.. Dulu aku ada roomate. Waduhhhhh sebut pasal dia dtg la migrain aku. Bila aku ikat rambut pony tail senget ke tepi, dia pn ikat yg sama. Bila aku sanggul, dia pn nk sanggul skali. Bila aku beli baju baru, dia pn nk beli baju baru. Kedai yg sama, corak yg sama lak tu. Bezanya colour je. Owh my gosh!!!!! Nmpk remeh tp tension la. Kalau da sama stail tu xpe la kalau digayakan hari yg berbeza. Ni x.. Hari yg samam gak. Semua benda pn nk beli yg sama. Klaka tahu klu org masuk bilik ktrg je, nmpk 2 org makluk pakai singlet hitam yg sama, shorts yg sama & ikat rambut pn sama. Tensi gue! Kadang² tu bila aku nmpk dia pakai sama cm aku, cepat² aku tukar stail.. Watpe nk jd tipikal?????? Lepas tu org ckp dia twin aku. Owh pelis la!

Mula² dulu dia suka kuar pakai heel. Aku simple lagi senang pakai sandal je. Lepas tu membe aku cadang, na pe kata kita kuar pakai sliper je. Tengok dia yg konon² nk bergaya tu (walaweh bergaya pakai barang org, pe barang der!) nk ikut x.. And YES dia ikut. Aku saja pakai sliper & cepat² turun bawah biar dia x nmpk. Mula² dia pakai heel, lepas tu bila dia turun nmpk ktrg pakai sliper cepat² dia kata nk naik atas amek barang. Bila dia turun balik, tengok da pakai sliper dah. Haha adois org cmni.

Bila org bergaya, awak nk bergaya gak. Tp klaka la bila org da selekeh awak pn nk ikut selekeh org lain... Erk klu saya terjun lombong, awk nk join x saya terjun lombong?? Erk xpe la, xpn awk je la yg terjun sbb saya x reti berenang la ;-))))))

Saya iliyana baharuddin x pilih utk jadi TIPIKAL  kalau saya mampu utk jadi EXTRAORDINARY :-D

Saya selekeh cara saya, saya stailo jugak cara saya :-D


At least, i'm me & do not have to pretend to be someone else. 


Tp kalau da tipikal dari segi rupa tu nk wat camne.. (*ayat pasrah. ROFL)




Saturday, March 5, 2011

Happy Belated Birthday Danish Irfan



Rasa cm baru lagi g putrajaya celebrate danish ahad lepas. Ni da nk jumpa ahad balik dah. Cepatnya masa berlalu. Cepat sgt.

Aiysh baru nk rembat pic kt fb akak malangnya secure sgt. Da xleh nk grab skrg. Xpe la amek dr blog dia je la...

Danish suka bola. Ingat hari tu nk beli danish bola besar tp nasib baik x beli. G jusco lak masa lunch hour. Car pool dgn org lak tu. Nasib baik. Klu x, x pasal² kena angkut bola naik ofis. LOL.. 
Semalam lunch hour kluar lagi g shopping. Dorg nk carik blouse utk hi-tea hari ni. Hi-tea meraikan org lama nk bersara. One of them adlh bos dptmnt aku sdr Enck Zul. Tp xpe la.. Huhu aku baru msk keja, w/pn enck zul baik je tp xpe la. Baru 3mggu je aku dibawah encik zul.. so malas la nk g.

Ha tengok da lari cite. aku nk ckp smlm g kuar shopping tu jmp lagi bola besar tu. Ala tapi bola tu luar dia mmg lembut tp dlm dia keras. X boleh nk dibuang angin dia. Hampa lagi aku. Nk beli tp x mungkin la nk bawak besar² gabak tu kn..

Xpe la ea Danish.. Nnt aunty beli u bola lagi besar dari tu.. Ala bola yg kt gym tu.. Haha. Dengan mama u skali boleh rolling² kt bola tu. Kehkeh





Friday, March 4, 2011

Ape la nk jadi ngan blog aku ni

Huhu sadis aku tengok.. Dulu blog ni aku create skali ngan kakak aku. Sama² baru nk blaja blogging la.. Tp klu compare blog ni ngan blog kakak aku mmg jauh la beza. Ok la kn... utk blog baru dia da ade 100++ follower. Cm aku, hampeh! Haha..

Susah la skrg. Aku da kerja. Nk kata bz x gak. Malam ada je masa. Lagi pulak skrg aku dok lari² dari buat OT je. So mmg malam aku free pn. Tp tu la sbb kt ipoh aku stay ngan pcik aku, so internet susah sikit nk dpt. internet ada tp slow gila laaaa.. X sudi aku nk on9 dgn line tenet cm tu punye pantas! 

Bila dah malam x taw nk buat ape, aku kembali tulis diary (T.T nada sedih..aiceh!) Diary aku skrg pn da smpi x bape boleh nk tutup da. Padat sgt. 

Aku ingat lps ni aku tulis je la.. Pastu peram. Lps tu nnt balik umah sdr baru posting sume skali. Tp cm x best la pulak kn. X fresh jadinya cite tu. Basi dowh.. Hee :-D


Monday, February 7, 2011

Annual Gathering 2011 - Acsian rawks!!!!!!!




Yeeee the day had come... Saturday the 5th :
♥ Smk Methodist A.C.S Reunion batch 2006 ♥


Waktu aku baca invitation ni, aku terbaca ade 2 session.. Walawei siap ade 2 session. Disebabkan ktrg ni beach girls and boys, maka event reunion tiap² tahun ape lagi kt beach la. Venue : Teluk Batik, Lumut... Mmg best la. Sesi ke-2, dinner kt Kopitiam, Marina Island. Ha yg ni ktrg x g..

Sbb takut jam & t.batek crowded dgn org, dorg buat event start pkl8.. Gilos la! Pagi gile kot. Janji melayu, aku & aja dtg pkl 9. Dah la pilih port paling hujung pantai. Aku sdr pn xpenah g smpi hujung sana. Tengah jalan lenggang lenggok ngan cik syazana, dari jauh siew lee jerit ILIYANA!!!!!!!!  sambil lambai². semua org pn melambai. Haa mmg warm welcome ♥  Siew Lee jerit lagi, ILIYANA BAHARUDDIN!!! oii siap nama penuh lagi. YE LAAA, SEE I MASIH INGAT FULL NAME U LAGI. SUDAH LAMA LA XNMPK U DEKAT 7 8 TAHUN... Haha lps tu semua org gelak. Adesss amoi ni. Tinggal kn skola pn baru 4 tahun. LOL

Siew Lee @ Mama Kong

Siew Lee ni penah clasmate dgn aku dr skola rendah lagi & dia ni class monitor. Disebakan rata² ktrg skola kt acs dekat 11 tahun, turun naik kelas, sampai rasanya semua org pn pernah jd clasmate. Da bercampur² smpi da x ingat clasmate tahun bila. Huhu.. Xpe la yg penting ktrg 1 komuniti ;-)))))

Ok la.. Event agak loose dan bebas. Ktrg main 1 game je lps tu masing² had fun sendiri². Ktrg main game ikat kaki dengan belon, lepas tu link kn badan antara satu sama lain dengan tali. Team baboon vs chimpanzee. Mengekek² ktrg gelak. Ganas gile main sampai putus tali. Yg Siew Lee x habis², BAIK-BAIK DENGAN TALI, NNT ADE YG TERIKAT TER-KURUS PULAK :-DDDDD

Yg dtg event pagi, aku, aja, dba, intn, siew lee, tze ching, daphne yingying, yana-k, sue, ninie, kero, KB, zali, hazeem, hafiz, nazrin, singh, emam dll.. Ktrg main 1 game aje, lepas tu semua org sebok nk naik banana boat & pancake (kne meniarap atas pelampung & bot tarik). Banana boat agak x menarik perhatian aku sbb sblm ni da penah naik, pancake lak mcm menyakitkan dada + keadaan dia yg agak menakutkan, jadi ktrg pilih pelampung duduk (erk x sure la nama dia ape). Ade seat utk 3 org & lps tu bot tarik. Gilos takut dia berganda² dr naik banana boat. Ktrg da mcm org gile. Selang seli kejap gelak kejap jerit. Naik benda alah tu agak menyakitkan, serious aku x perasaan taw² je aku tengok siku aku bleeding. Takut punye pasal x rasa sakit langsung. Ni mesti sbb kne zip pelampung tu. Adessss....

Mayb sbb CNY semua org cuti pantai pack gile dengan org. Waktu ktrg dtg kosong lagi, x perasaan langsung taw² je penuh padat dengan org.


@ 8.00 am


@ 9.00 am

@ 10.00 am


Aku cadang xmo mandi, so x bawak la sunblock. Tp aiseh klu korg da jumpa laut, erk mmg x boleh nk elak la. Berendam berjam² lps tu naik² lapar. Nasib baik KB bawak kek & scramble egg.. 

Best la reunion ni. Ingat zaman skola² dulu. Tua² pn masih lari kt koridor, g camping sama², main hantu² bagai². Zaman sekolah la masa paling seronok & relax je.... Hmm ni je la kje ktrg reunion kali ni. Chitchat aje.. Bergosip sikit, cakap bende merepek², lepas tu gelak besar². Heaven je.. 

W/pn da lama x jumpa dorg, xde lak rasa kekok ke. Baru² dtg je da gelak besar². Hasilnya, belum apa² lagi suara aku da hilang. Hoho.. Pagi² tu sblm dtg aku fikir gak, ahh mst aku kekok kot da lama x jumpa dorg. Ehhh xde maknanya nana oi!

In conclusion, gathering kali ni mmg HAPPENING & AWESOME ♥ 















Saturday, January 29, 2011

Kau ni la! Buat aku ase mcm nk telan kau je. Dasar talam 18 muka

Selama aku hidup 22 tahun da macam² org aku jumpa. Sebab tu aku kurang amek port sangat bende² remeh temeh ni. Saat 1 kelas pulaukan ko, ktrg 4 org ni gak g pungut ko. Kesian punye pasal takut ko boring sorg². W/pn padahal ktrg x suka org lain lepak skali ngan ktrg. 

Ni sekarang ko nk buat taik lak la. Ko ni la.. Kecik beso kecik beso je aku tengok. Bila ke nk berubah. Org lain pn buat silap tp ko punye silap asyik nk kucar kacirkan hidup org lain. Penat tenat aku tengok ko.

Dulu ko ada kawan 3 org bukan main akrab la sgt. Lps tu ko buat taik kt dorg. Laga-lagakan dorg dgn classmate lain. Kucar-kacirkan hubungan dorg ngan bf dorg tu. Paling kesian sampai break dorg. Wei peah! Life is full with karma. Hari ni ko buat org esk jadi kt ko lak. W/pn jalan kisahnye berbeza tp rasa sakit tu sama.

1 kelas pulaukan ko. Ktrg dari jauh tengok je sbb xnk nnt klu ktrg layan ko, ko stick kt geng ktrg lak. Lagi pulak bila da dengar banyak cite buruk pasal ko. Teruk kn ktrg?? Tp teruk ktrg, ktrg x menerukkan hidup org lain. Bila org tanye aku nape ek tengok dia tu sorg² je slalu. Aku jawab senang je. entah la. Ade la tu salah silap dia ngan org. 

Lama² tengok ko sorg² je timbul rasa kesian. Ktrg pn sucikan hati. Slagi ko x buat ape² kt ktrg, x adil ktrg nk judge ko hanya berdasarkan cite org lain. Ktrg panggil ko join ktrg skali.

Lama² kawan ngan ko aku da mula rase tension. Sape ke punye idea g pungut budak ni ntah. (erk aku la tu) Dah la ko busuk. Luar dalam ko busuk. Dah cukup baik, ktrg layan ko baik skrg ko nk cuba nk baling taik kt ktrg lak. Dengan sikap blagak diva ko tu, bajet ko la paling hebat. Ko hasut² ktrg kata org lain mengata ktrg. Saje api² kn ktrg. Standard darah muda, ktrg pn melenting. Rupanya ko saje buat cite.

Sabar lagi. Cukup la cmtu, aku ingat lagi kejadian ko jatuhkan semangat membe aku masa exam muet. Masa tu turn dia sampai sbb group 1st. Haaa kn da free² ko kena sound ngan aku. Mulut ko celupar macam mintak nk kena sambar petir je. Karma aku da kate. Exam muet ko same group ngan aku. Terdiam ko x boleh nk speaking. Tu la ko hina lagi kawan aku. Aku ase mcm nk gelak je tp xjd la sbb takut karma balik kt aku. Haha..

Slama ni ko buat ape pn, aku layan ko baik punye. Aku tutup telinga x amek port perlian org kt aku. Even geng mate aku lagi 3org tu pn wat derk kt ko. Sian punye pasal aku layan. Slalu ko kutuk dorg aku dengarkan kn je. Aku x me'YA'kan, aku x me'TIDAK'kan.  

Hari ni aku dapat taw, ko call membe aku sorg tu. Ko cuba nk busukkan aku ea kt die! Bodoh la lu. Ktrg 1 geng la. Selama hari ni ko busukkan dorg aku x penah nk amek port pn. Ko fikir membe aku tu nk amek port bile ko busukkan aku pulak????? 

Mcm lepaskan anjing tersepit. Erti kata mudah ko la umpama anjing tersebut. 

Wat susah² je lagakan ktrg. Thanks but NO THANKS!



Tuesday, January 25, 2011

1 Litre of Tears / 1 Litre no Namida- Jdorama



Bukan 1 liter lagi dah... Berbillion liter da air mata aku gugur tengok cite ni. Sedih giler la.. Aku dah lame da dengar name cite ni tp x rase cm nk tgk. Sbb ape? Sbb aku tgk commnet² org yg tengok kata cite ni sedih. So mcm malaz nk tengok sbb biasanya cite sedih ni mst flow die slow kn.  Baru² ni aku terfikir nk tengok dan.... kesimpulan aku boleh buat, ini la cite tersedih aku pernah tengok dan best sbb ade banyak pengajaran yg kita boleh blaja.. Drama ni on air tahun 2005 & skrg tahun 2011 baru aku terfikir nk tengok. (Huhu.. agak terlewat)

1 litre of tears ni ade drama, special series & movie. Tp special & movie x sempat ag nk tengok. Kenapa drama ni sedih? Sebab ianya based on true story of Kito Aya, yang menghidap penyakit spinocerebellar degeneration (penyakit yg tiada peluang untuk sembuh). Bukan cerita cinta tapi lebih pada family & friendship relationship. Confirm la sedih sbb baru awal² episod pertama pn da nk nages. Huhu..


Kito Aya (pesakit sebenar)




@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@






SINOPSIS

Ikeuchi Aya baru berumur 15 tahun. Bijak, ceria & aktif main basketball. Family dia pn baik² je. Ayah dia berniaga tofu (tauhu) & mak dia health consultant. Ade adik 3 org, Ako, Hiroki & Rika. Slalunye dia g skola mst berlari tp mak dia perasaan skrg kalau dia berlari asyik jatuh. Mata dia pn mcm x tajam sbb klu masa makan je, bila dia nk amek makanan mst tersasar sikit. Mak dia yg mula² perasan perubahan Aya. Mak dia pn g jumpa doktor. Rupanya Aya ade penyakit yg x boleh diubati, spinocerebellar degeneration.

1 hari Aya terlambat nk g amek exam. Dia berlari², terlanggar basikal Aso Haruto & jatuh. Masa ni Aso cuba nk ponteng dari amek exam tp kesian kt Aya die tolong hantar Aya ke sekolah. Ale² dia pn amek gak exam tu.

Aya usaha keras nk masuk Higashikou School dan tahu² je rupanye dia sekelas dgn Aso. Aya dkt skola kira agak aktif gak la.. Mak dia x sampai hati nk bgtaw dia ade penyakit tp lama² dia dpt tahu gak. Makin hari keadaan dia makin teruk. Dia terpaksa berhenti dari basketball club.

Sbb dia banyak masa terluang dia tolong Aso kt Biology Club.. Sejak tu la dia rapat. Aso ni pn sedih gak sbb kehilangan abang dia. Abang dia lemas masa dorg sama² memancing. Ayah Aso seorg doktor & dia nk Aso jd doktor gak. Tp Aso ni jenis keras kepala, x macam abg dia. Bila Aso kawan ngan Aya, ayah Aso x setuju sbb dia rase Aso ni terlalu muda & x matang. Die xnak nnt, bila saat Aso da bosan jaga Aya (sbb keadaan dia meneruk), Aso tinggalkan Aya, pasti yg rasa terluka tu nnt Aya sdr. Tapi Aso x peduli sbb dia mmg kawan yg baik... Sebab Aya, Aso pilih nk jadi doktor w/pn die masih rasa usaha doktor tu semua sia². Sbb xde doktor berjaya ubati Aya pn.. Aso la kawan yg sentiasa ade di sisi Aya.

Keadaan Aya makin terok. X boleh berjalan, xboleh bercakap, mudah jatuh sakit, mudah tercekik bila makan. Tp die masih terus tulis diary sampai la tangan die da x boleh bergerak lagi. Akhirnya die meninggal umur 25 tahun. Hasil tulisan puisi & diary dia diterbitkan supaya bagi inspirasi kt semua org yg hidap penyakit sama mcm dia.

Sedih tengok Aya, semangat dia kuat. W/pn kadang² dia nangis la gak, tp masih dia usaha untuk terus hidup dan tersenyum.. 



Family Aya yg sgt supportive


Mak Aya yg sangat tabah. Ayah dia lebih bayak nages dari mak dia ni. Huhu..


Haruto Aso & Ikeuchi Aya




Moments sedih bagi aku bila :

·      Aya asyik tanye kenapa mesti dia yg dapat penyakit ni, padahal dia baru berusia 15 tahun.

·       Adik Aya, Hiroki slalu bangga dengan Aya. Jadi kawan² dia ade high expectation yg Aya ni cantik, bijak & aktif, tp bila dorg dpt taw Aya kurang upaya, Hiroki diejek kawan² dia. Hiroki sedih & xnk Aya g tengok football match dia. Ako, adik perempuan Aya dapat tahu bende ni & bawak Hiroki balik rumah & tros marah² Hiroki. Kebetulan lak Aya baru balik dari library & dengar perbualan dorg. Waktu ni sedih gila bila tengok Ako punye la backup Aya w/pn sblm ni dia la paling jeles ngan Aya. Konon² Aya slalu dpt perhatian lebih dr parent dorg.

·       Waktu dkt bio lab, Aso pernah ckp dkt Aya, hidup @ mati seolah² x penting, xde beza pn. Waktu tu Aya menangis sbb  of course la hidup tu penting sbb dia dekat dkt kematian.

·       Bila Aya da mula guna wheelchair dia slalu msk kls lambat & proses P&P jadi tergendala. Paling kejam bila cekgu & students lain rase dia ni menyusahkan. Skola & parents yg lain mintak Aya pindah skola padahal Aya nk sgt skola kt situ. Serious dorg semua mcm xde hati perut je. Kesian mak Aya masa ni. Kebetulan Aso terdengar.

·       Ayat minat sorg senior, basketball player jugak. Yg teruknye bila die tahu Aya sakit, die mengelak jumpa Aya. Dia plan date dgn Aya tp dia x muncul². Nasib baik Aso terus lari carik Aya. Menangis² Aya dalam hujan. Bodoh punye jantan! (Erk senior tu ea, bukan Aso yg bodoh) 

·       Aya ade 2 org bff perempuan, yg slalu tolong dia. 1 hari Aya keluar awal sbb ade appointment dgn doktor. Bila Aya keluar je, sorg budak perempuan yg mmg x suka Aya bangun & mengadu kt cekgu Aya menyusahkan. Budak² lain pn setuju Part paling sedih ble sorg dr membe baik Aya sdr buat statement die pn penat jaga Aya. Nk kena tolong angkat wheelchair lagi, kena tunggu depan pagar lps tu ada nk g kelas tusyen lak.. Die penat. Menangis membe dia lagi sorg. Waktu ni Aso marah dorg semua. Bila depan Aya, bila Aya ckp MAAF SBB MENYUSAHKAN, dorg cakap TAKPE.. Tp blakang Aya dorg buat mcm ni lak. Kebetulan Aya tertinggal buku dlm kelas, die patah balik kelas & dengar lagi perbualan dorg..

·       Aya setuju pindah skola kurang upaya. Aso kejar Aya smpi keluar. Bila Aya cakap BUBYE, 1st time tengok Aso menagis melutut

·       Adik Aya, Ako sanggup blaja pandai² supaya dpt masuk skola yg Aya blaja dulu. Dia nk capai impian kakak dia blaja kt skolah tu.

·       Aya tulis surat bagi Aso, bila Aso tanye surat ape, Aya cakap surat cinta. Aso senyum je. Balik tu Aso baca rupanya dlm surat tu Aya ckp dia x boleh kawan dgn Aso sbb dorg terlalu berbeza. Aso sihat, Aya sakit. Aso ade masa dpn, tp Aya xde. Aya ckp dia jd terlalu jeles bila dia dkt dgn Aso. Dia dah xnk jumpa Aso lagi dah.

·      Sebelum ni ayah Aso xnk Aso kawan dgn Aya sbb dia takut suatu hari Aso penat jaga Aya, mungkin dia akan tinggalkan Aya. Macam selfish tp ade betul gak. Ayah Aso doktor dan dia paham perasaan pesakit. Dia xnk nnt Aya yg terluka. Waktu ni ayah Aso halang sebab dia rasa Aso mcm belum matang & budak lagi. Tp lepas dari tu, ayah dia cakap ayah dia dah xkesah sbb dia tahu Aso dah dewasa.

·       Setahun lepas dari surat yg Aya bagi tu, Aso dtg jumpa Aya kt hospital. Aya suruh baca diary yg dia tulis & perkataan akhir dia tulis TERIMA KASIH. Sedih gile tengok Aso menangis.

·      Moment bila Aya bgtaw dekat doktor dia nk donate badan dia untuk kajian. Dia nk berbakti kepada pesakit² lain. 

·      Hujung² tiap episod dia tunjukkan quotes & gambar² pesakit sebenar, Kito Aya. Siap dengan musik background lagi. Sumpah sedih!




CAST







+EXTRAS+ Isyh aku mmg x boleh jadi pengulas cerita la.. Abes sume aku nk cerita. Org pn jd malas nk tengok cite tu sbb dah tahu ending die. Aku suka cite ni sbb die real story & x clise. Dan lagi banyak moral value yg kita boleh blaja. Jangan pernah putus asa, jgn pandang serong pada oku sbb dorg pn manusia biasa & value of friendship & family. Dan kalau korg yg x pernah tengok tiba² rasa nk tengok, sediakan tisu sekotak. Klu korg x menagis mmg korg hati beku la... ROFL :-D




Sunday, January 23, 2011

Majlis Kahwin

Aku cukup malas ble bab nk g ikut g kenduri kawen ni. Bukan ape aku x suka bersesak dengan org. Huhu. Tp skrg ni tiba² cam rajin lak nk g kenduri. Ala makan free. Org ajak makan bukan org suruh g basuh pinggan pn.

Aku pn xkenal sape yg kawen tu. Tp pengantin tu padan sgt. Yg pompuan tu cantik & yg laki tu boleh tahan.. Aku rate sbg boleh tahan je. Haha..

Dorg buat kt dewan. Ok la kn. Xya sepah² rumah dah. Konsep die colour biru putih & set die cantik la.. Siap ade org kompang atas stage lagi.

Selesai je makan mak aku ajak g snap² picca. Isyh segan aku. Da la ramai org, tp da mak aku nk gak ikutkan je la. Malu² kucen je aku possing ;-D



Wedd theme : Biru (sejuk je mata memandang. Hee)






Gelap² picca ni. Da la aku x guna eyeliner. Nampak cam sepet semacam je.


+EXTRAS+ Anyway kpd pengantin yg x dikenali tersebut, SELAMAT PENGANTIN BARU.


Saturday, January 22, 2011

Alaaaa salah kutikel rambut la ni

Semalam akak aku yg sorg tu msg. TENGOK TV3. Ingatkan die masuk tv ke kn.. Rupenye die nk tunjuk segmen Yun Nam Hair Care tu. Haha. Memandangkan ktrg 2 org ni rambut mmg banyak gugur pn.

Akak aku cakap kalau org baru lepas bersalin, dorg akan kehilangan zat sbb tu rambut dorg gugur. So nk kata konon² die x risau la rambut die gugur.. Aisyh tolong la buat statment boleh blah.. Lepas bersalin penye. Anak buah aku tu da 11 bulan da. Haha. Saje carik alasan nk sejukkan hati die la tu.

Nk buat Yun Nam tu 1k kot.. Bek g shopping ke holiday ke. Agpon bukan gugur terok sangat pn (ayat sejukkan hati lagi). Cuma da cecah tahap maksimum 100 helai sehari je.. Belom 101 helai pn.. Huhu...

Tapi betul la... aku rase faktor lain rambut aku gugur sebab kutikel rambut cepat rosak ni. Aku bace paper kalau kita rambut lurus, kutikel rambut pn lurus dan mudah putus. Org rambut kerinting kutikel rambut die berselirat dan bergulung sbb tu lebih kuat.

Walaupun rambut lurus mudah dijaga dan digayakan tp x cukup kuat berbanding rambut kerinting... Haaaa mungkin ni la sebabnye rambut aku x kuat. (cet saje carik lagi alasan sejuk ati. wuwuuwuuuuu...)


Friday, January 21, 2011

Faktor rambut gugur & teknik cuci rambut yang betul

Tiba² rase cm Mr. Tom Taw lak.. Hee

Ralet ngah sikat rambut, aku tengok banyak gile rambut aku gugur ke lantai. Mula² dulu aku x amek port sgt. Sbb rambut ni boleh gugur 80 urat sehari. Ataupun normalnye 50 hingga 100 urat sehari. So.. Xpayahla risau kn..

Tapi lepas tu roomate aku tegur. YANA, AKU RASE RAMBUT KO NI BANYAK GUGUR SBB KO SYAMPU HARI² LA.. Erkkk ade effect meyh?? Yes ade. Sebabnye bila kita kerap syampu rambut, ia terdedah dengan bahan kimia secara kerap. Dan.. menjadikan rambut semakin kering dan rosak..

Owhhhhh.... Maka aku pn stop la. Membe aku cadang syampoo dlm 3 hari sekali je.. Tp susah la utk aku. x biase la pulak. Aku suka syampu hari², supaya rambut aku rase ringan & lega je. Ok tukar. Aku pn syampu 2hari sekali. Nasib baik kulit kepala aku kurang produce minyak. W/pn rase cm x best tp ok la.. Tapi aku pelik gak, bilangan rambut aku gugur same je banyak nye..

Aku fikir mungkin pemakanan. Pemakanan bagi effect ke??? Yes juga ade! Kalau diet pemakanan kurang protein or zat besi pn bole buat rambut gugur. Tros aku pn hari² la bedal ikan instead of ayam.  Haaa dan lagi satu kalau makan makanan berminyak pn boleh jadi hairfall gak. Dan² la aku kurang makan ayam padahal ayam yg bahagian ade tulang putih lembut² tu sedapnyer!!!!!!!!!

Lagi 1 rambut cepat gugur kalau syampu x sesuai dengan rambut. Carik syampu yg sesuai dan kalau dah jumpa jgn kerap tukar syampu. It’s a BIG NO.  Teringat mitos membe aku die kata, kita kena kerap tukar syampu sbb klu da terlalu lama guna syampu yg sama die sudah xkan bagi effect kt rambut kita. Bahasa mudah, rambut tu da boring ngan syampu tu la. Tp mitos! Pakar kata jgn kerap tukar syampu sbb ape ntah aku pn xtaw. Ikut logik sbb nnt macam² jenis bahan kimia lak kita apply kt rambut. Sian cik rambut. Preasure die.

Ahaks bercakap pasal syampu teringat membe aku 2org. Erk nk cite pn aku geli. Dorg malaz bersyampu. Yg sorg tu 2 mggu sekali. Patut syampu die x habis². LMFAO. Alasan die, klu cuci rambut nnt die sakit kepala. Kne la faham bila korg malas syampu rambut korg akan berminyak & berbau. Silap² boleh berkelemumur (eh camni ke spell kelemumur??)

Yg lagi sorg ni pulak, entah bape tahun sekali syampu pn aku xtaw. Ade 1 hari tu die tengok aku alter fring@bang aku. Kalau takat fring mmg aku slalu alter sdr. Ade ke patut die mintak aku tolong alter fring die skali. Erkkk  klu rambut org lain aku sudi, tp die......Aisyh bawak² la rajin jaga kebersihan diri. Fikirkanlah perasaan rakan² kau ni haaa yg jiwa kacau tiap kali kau dtg dekat. Kehkeh. 

OK MARI AKU AJAR CARA CUCI RAMBUT IKUT KAEDAH YG BETUL

1.      Sikat rambut sebelum mandi bagi mengelakkan rambut kusut ketika mandi. Bila da kusut sure kita main rentap² je rambut tu. Haa masa ni la rambut gugur dengan kroniknye.
2.      Bilas rambut dahulu menggunakan air suam. (jgn terlalu panas atau sejuk)
3.      Letakkan syampu di tapak tangan dan gosok sehingga menghasilkan buih. (jgn letak syampu terus ke kepala okeyh!)
4.      Sekarangkan letakkan syampu tadi ke kepala dan urut menggunakan jari (bukan kuku) Tujuan utama syampu utk bersihkan kulit kepala, jadi fokuskan untuk mengurut kulit kepala. (xya cuci rambut cam cuci lantai tandas. Slow & gentle ok..)
5.      Bilas dengan air sejuk. Ia akan menutup kutikel-kutikel rambut.
6.      Selepes bilas, balut rambut dengan tuala. Biarkan tuala menyerap lebihan air dari rambut. Ingat jangan gosok rambut! Menggosok jadikan rambut makin rosak.

+EXTRAS+ Sama-sama la jaga kebersihan diri. Biar x cantik/kacak asalkan diri tu bersih pn dah lebih dari cukup.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...