nuff adv

Saturday, January 29, 2011

Kau ni la! Buat aku ase mcm nk telan kau je. Dasar talam 18 muka

Selama aku hidup 22 tahun da macam² org aku jumpa. Sebab tu aku kurang amek port sangat bende² remeh temeh ni. Saat 1 kelas pulaukan ko, ktrg 4 org ni gak g pungut ko. Kesian punye pasal takut ko boring sorg². W/pn padahal ktrg x suka org lain lepak skali ngan ktrg. 

Ni sekarang ko nk buat taik lak la. Ko ni la.. Kecik beso kecik beso je aku tengok. Bila ke nk berubah. Org lain pn buat silap tp ko punye silap asyik nk kucar kacirkan hidup org lain. Penat tenat aku tengok ko.

Dulu ko ada kawan 3 org bukan main akrab la sgt. Lps tu ko buat taik kt dorg. Laga-lagakan dorg dgn classmate lain. Kucar-kacirkan hubungan dorg ngan bf dorg tu. Paling kesian sampai break dorg. Wei peah! Life is full with karma. Hari ni ko buat org esk jadi kt ko lak. W/pn jalan kisahnye berbeza tp rasa sakit tu sama.

1 kelas pulaukan ko. Ktrg dari jauh tengok je sbb xnk nnt klu ktrg layan ko, ko stick kt geng ktrg lak. Lagi pulak bila da dengar banyak cite buruk pasal ko. Teruk kn ktrg?? Tp teruk ktrg, ktrg x menerukkan hidup org lain. Bila org tanye aku nape ek tengok dia tu sorg² je slalu. Aku jawab senang je. entah la. Ade la tu salah silap dia ngan org. 

Lama² tengok ko sorg² je timbul rasa kesian. Ktrg pn sucikan hati. Slagi ko x buat ape² kt ktrg, x adil ktrg nk judge ko hanya berdasarkan cite org lain. Ktrg panggil ko join ktrg skali.

Lama² kawan ngan ko aku da mula rase tension. Sape ke punye idea g pungut budak ni ntah. (erk aku la tu) Dah la ko busuk. Luar dalam ko busuk. Dah cukup baik, ktrg layan ko baik skrg ko nk cuba nk baling taik kt ktrg lak. Dengan sikap blagak diva ko tu, bajet ko la paling hebat. Ko hasut² ktrg kata org lain mengata ktrg. Saje api² kn ktrg. Standard darah muda, ktrg pn melenting. Rupanya ko saje buat cite.

Sabar lagi. Cukup la cmtu, aku ingat lagi kejadian ko jatuhkan semangat membe aku masa exam muet. Masa tu turn dia sampai sbb group 1st. Haaa kn da free² ko kena sound ngan aku. Mulut ko celupar macam mintak nk kena sambar petir je. Karma aku da kate. Exam muet ko same group ngan aku. Terdiam ko x boleh nk speaking. Tu la ko hina lagi kawan aku. Aku ase mcm nk gelak je tp xjd la sbb takut karma balik kt aku. Haha..

Slama ni ko buat ape pn, aku layan ko baik punye. Aku tutup telinga x amek port perlian org kt aku. Even geng mate aku lagi 3org tu pn wat derk kt ko. Sian punye pasal aku layan. Slalu ko kutuk dorg aku dengarkan kn je. Aku x me'YA'kan, aku x me'TIDAK'kan.  

Hari ni aku dapat taw, ko call membe aku sorg tu. Ko cuba nk busukkan aku ea kt die! Bodoh la lu. Ktrg 1 geng la. Selama hari ni ko busukkan dorg aku x penah nk amek port pn. Ko fikir membe aku tu nk amek port bile ko busukkan aku pulak????? 

Mcm lepaskan anjing tersepit. Erti kata mudah ko la umpama anjing tersebut. 

Wat susah² je lagakan ktrg. Thanks but NO THANKS!



Tuesday, January 25, 2011

1 Litre of Tears / 1 Litre no Namida- Jdorama



Bukan 1 liter lagi dah... Berbillion liter da air mata aku gugur tengok cite ni. Sedih giler la.. Aku dah lame da dengar name cite ni tp x rase cm nk tgk. Sbb ape? Sbb aku tgk commnet² org yg tengok kata cite ni sedih. So mcm malaz nk tengok sbb biasanya cite sedih ni mst flow die slow kn.  Baru² ni aku terfikir nk tengok dan.... kesimpulan aku boleh buat, ini la cite tersedih aku pernah tengok dan best sbb ade banyak pengajaran yg kita boleh blaja.. Drama ni on air tahun 2005 & skrg tahun 2011 baru aku terfikir nk tengok. (Huhu.. agak terlewat)

1 litre of tears ni ade drama, special series & movie. Tp special & movie x sempat ag nk tengok. Kenapa drama ni sedih? Sebab ianya based on true story of Kito Aya, yang menghidap penyakit spinocerebellar degeneration (penyakit yg tiada peluang untuk sembuh). Bukan cerita cinta tapi lebih pada family & friendship relationship. Confirm la sedih sbb baru awal² episod pertama pn da nk nages. Huhu..


Kito Aya (pesakit sebenar)




@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@






SINOPSIS

Ikeuchi Aya baru berumur 15 tahun. Bijak, ceria & aktif main basketball. Family dia pn baik² je. Ayah dia berniaga tofu (tauhu) & mak dia health consultant. Ade adik 3 org, Ako, Hiroki & Rika. Slalunye dia g skola mst berlari tp mak dia perasaan skrg kalau dia berlari asyik jatuh. Mata dia pn mcm x tajam sbb klu masa makan je, bila dia nk amek makanan mst tersasar sikit. Mak dia yg mula² perasan perubahan Aya. Mak dia pn g jumpa doktor. Rupanya Aya ade penyakit yg x boleh diubati, spinocerebellar degeneration.

1 hari Aya terlambat nk g amek exam. Dia berlari², terlanggar basikal Aso Haruto & jatuh. Masa ni Aso cuba nk ponteng dari amek exam tp kesian kt Aya die tolong hantar Aya ke sekolah. Ale² dia pn amek gak exam tu.

Aya usaha keras nk masuk Higashikou School dan tahu² je rupanye dia sekelas dgn Aso. Aya dkt skola kira agak aktif gak la.. Mak dia x sampai hati nk bgtaw dia ade penyakit tp lama² dia dpt tahu gak. Makin hari keadaan dia makin teruk. Dia terpaksa berhenti dari basketball club.

Sbb dia banyak masa terluang dia tolong Aso kt Biology Club.. Sejak tu la dia rapat. Aso ni pn sedih gak sbb kehilangan abang dia. Abang dia lemas masa dorg sama² memancing. Ayah Aso seorg doktor & dia nk Aso jd doktor gak. Tp Aso ni jenis keras kepala, x macam abg dia. Bila Aso kawan ngan Aya, ayah Aso x setuju sbb dia rase Aso ni terlalu muda & x matang. Die xnak nnt, bila saat Aso da bosan jaga Aya (sbb keadaan dia meneruk), Aso tinggalkan Aya, pasti yg rasa terluka tu nnt Aya sdr. Tapi Aso x peduli sbb dia mmg kawan yg baik... Sebab Aya, Aso pilih nk jadi doktor w/pn die masih rasa usaha doktor tu semua sia². Sbb xde doktor berjaya ubati Aya pn.. Aso la kawan yg sentiasa ade di sisi Aya.

Keadaan Aya makin terok. X boleh berjalan, xboleh bercakap, mudah jatuh sakit, mudah tercekik bila makan. Tp die masih terus tulis diary sampai la tangan die da x boleh bergerak lagi. Akhirnya die meninggal umur 25 tahun. Hasil tulisan puisi & diary dia diterbitkan supaya bagi inspirasi kt semua org yg hidap penyakit sama mcm dia.

Sedih tengok Aya, semangat dia kuat. W/pn kadang² dia nangis la gak, tp masih dia usaha untuk terus hidup dan tersenyum.. 



Family Aya yg sgt supportive


Mak Aya yg sangat tabah. Ayah dia lebih bayak nages dari mak dia ni. Huhu..


Haruto Aso & Ikeuchi Aya




Moments sedih bagi aku bila :

·      Aya asyik tanye kenapa mesti dia yg dapat penyakit ni, padahal dia baru berusia 15 tahun.

·       Adik Aya, Hiroki slalu bangga dengan Aya. Jadi kawan² dia ade high expectation yg Aya ni cantik, bijak & aktif, tp bila dorg dpt taw Aya kurang upaya, Hiroki diejek kawan² dia. Hiroki sedih & xnk Aya g tengok football match dia. Ako, adik perempuan Aya dapat tahu bende ni & bawak Hiroki balik rumah & tros marah² Hiroki. Kebetulan lak Aya baru balik dari library & dengar perbualan dorg. Waktu ni sedih gila bila tengok Ako punye la backup Aya w/pn sblm ni dia la paling jeles ngan Aya. Konon² Aya slalu dpt perhatian lebih dr parent dorg.

·       Waktu dkt bio lab, Aso pernah ckp dkt Aya, hidup @ mati seolah² x penting, xde beza pn. Waktu tu Aya menangis sbb  of course la hidup tu penting sbb dia dekat dkt kematian.

·       Bila Aya da mula guna wheelchair dia slalu msk kls lambat & proses P&P jadi tergendala. Paling kejam bila cekgu & students lain rase dia ni menyusahkan. Skola & parents yg lain mintak Aya pindah skola padahal Aya nk sgt skola kt situ. Serious dorg semua mcm xde hati perut je. Kesian mak Aya masa ni. Kebetulan Aso terdengar.

·       Ayat minat sorg senior, basketball player jugak. Yg teruknye bila die tahu Aya sakit, die mengelak jumpa Aya. Dia plan date dgn Aya tp dia x muncul². Nasib baik Aso terus lari carik Aya. Menangis² Aya dalam hujan. Bodoh punye jantan! (Erk senior tu ea, bukan Aso yg bodoh) 

·       Aya ade 2 org bff perempuan, yg slalu tolong dia. 1 hari Aya keluar awal sbb ade appointment dgn doktor. Bila Aya keluar je, sorg budak perempuan yg mmg x suka Aya bangun & mengadu kt cekgu Aya menyusahkan. Budak² lain pn setuju Part paling sedih ble sorg dr membe baik Aya sdr buat statement die pn penat jaga Aya. Nk kena tolong angkat wheelchair lagi, kena tunggu depan pagar lps tu ada nk g kelas tusyen lak.. Die penat. Menangis membe dia lagi sorg. Waktu ni Aso marah dorg semua. Bila depan Aya, bila Aya ckp MAAF SBB MENYUSAHKAN, dorg cakap TAKPE.. Tp blakang Aya dorg buat mcm ni lak. Kebetulan Aya tertinggal buku dlm kelas, die patah balik kelas & dengar lagi perbualan dorg..

·       Aya setuju pindah skola kurang upaya. Aso kejar Aya smpi keluar. Bila Aya cakap BUBYE, 1st time tengok Aso menagis melutut

·       Adik Aya, Ako sanggup blaja pandai² supaya dpt masuk skola yg Aya blaja dulu. Dia nk capai impian kakak dia blaja kt skolah tu.

·       Aya tulis surat bagi Aso, bila Aso tanye surat ape, Aya cakap surat cinta. Aso senyum je. Balik tu Aso baca rupanya dlm surat tu Aya ckp dia x boleh kawan dgn Aso sbb dorg terlalu berbeza. Aso sihat, Aya sakit. Aso ade masa dpn, tp Aya xde. Aya ckp dia jd terlalu jeles bila dia dkt dgn Aso. Dia dah xnk jumpa Aso lagi dah.

·      Sebelum ni ayah Aso xnk Aso kawan dgn Aya sbb dia takut suatu hari Aso penat jaga Aya, mungkin dia akan tinggalkan Aya. Macam selfish tp ade betul gak. Ayah Aso doktor dan dia paham perasaan pesakit. Dia xnk nnt Aya yg terluka. Waktu ni ayah Aso halang sebab dia rasa Aso mcm belum matang & budak lagi. Tp lepas dari tu, ayah dia cakap ayah dia dah xkesah sbb dia tahu Aso dah dewasa.

·       Setahun lepas dari surat yg Aya bagi tu, Aso dtg jumpa Aya kt hospital. Aya suruh baca diary yg dia tulis & perkataan akhir dia tulis TERIMA KASIH. Sedih gile tengok Aso menangis.

·      Moment bila Aya bgtaw dekat doktor dia nk donate badan dia untuk kajian. Dia nk berbakti kepada pesakit² lain. 

·      Hujung² tiap episod dia tunjukkan quotes & gambar² pesakit sebenar, Kito Aya. Siap dengan musik background lagi. Sumpah sedih!




CAST







+EXTRAS+ Isyh aku mmg x boleh jadi pengulas cerita la.. Abes sume aku nk cerita. Org pn jd malas nk tengok cite tu sbb dah tahu ending die. Aku suka cite ni sbb die real story & x clise. Dan lagi banyak moral value yg kita boleh blaja. Jangan pernah putus asa, jgn pandang serong pada oku sbb dorg pn manusia biasa & value of friendship & family. Dan kalau korg yg x pernah tengok tiba² rasa nk tengok, sediakan tisu sekotak. Klu korg x menagis mmg korg hati beku la... ROFL :-D




Sunday, January 23, 2011

Majlis Kahwin

Aku cukup malas ble bab nk g ikut g kenduri kawen ni. Bukan ape aku x suka bersesak dengan org. Huhu. Tp skrg ni tiba² cam rajin lak nk g kenduri. Ala makan free. Org ajak makan bukan org suruh g basuh pinggan pn.

Aku pn xkenal sape yg kawen tu. Tp pengantin tu padan sgt. Yg pompuan tu cantik & yg laki tu boleh tahan.. Aku rate sbg boleh tahan je. Haha..

Dorg buat kt dewan. Ok la kn. Xya sepah² rumah dah. Konsep die colour biru putih & set die cantik la.. Siap ade org kompang atas stage lagi.

Selesai je makan mak aku ajak g snap² picca. Isyh segan aku. Da la ramai org, tp da mak aku nk gak ikutkan je la. Malu² kucen je aku possing ;-D



Wedd theme : Biru (sejuk je mata memandang. Hee)






Gelap² picca ni. Da la aku x guna eyeliner. Nampak cam sepet semacam je.


+EXTRAS+ Anyway kpd pengantin yg x dikenali tersebut, SELAMAT PENGANTIN BARU.


Saturday, January 22, 2011

Alaaaa salah kutikel rambut la ni

Semalam akak aku yg sorg tu msg. TENGOK TV3. Ingatkan die masuk tv ke kn.. Rupenye die nk tunjuk segmen Yun Nam Hair Care tu. Haha. Memandangkan ktrg 2 org ni rambut mmg banyak gugur pn.

Akak aku cakap kalau org baru lepas bersalin, dorg akan kehilangan zat sbb tu rambut dorg gugur. So nk kata konon² die x risau la rambut die gugur.. Aisyh tolong la buat statment boleh blah.. Lepas bersalin penye. Anak buah aku tu da 11 bulan da. Haha. Saje carik alasan nk sejukkan hati die la tu.

Nk buat Yun Nam tu 1k kot.. Bek g shopping ke holiday ke. Agpon bukan gugur terok sangat pn (ayat sejukkan hati lagi). Cuma da cecah tahap maksimum 100 helai sehari je.. Belom 101 helai pn.. Huhu...

Tapi betul la... aku rase faktor lain rambut aku gugur sebab kutikel rambut cepat rosak ni. Aku bace paper kalau kita rambut lurus, kutikel rambut pn lurus dan mudah putus. Org rambut kerinting kutikel rambut die berselirat dan bergulung sbb tu lebih kuat.

Walaupun rambut lurus mudah dijaga dan digayakan tp x cukup kuat berbanding rambut kerinting... Haaaa mungkin ni la sebabnye rambut aku x kuat. (cet saje carik lagi alasan sejuk ati. wuwuuwuuuuu...)


Friday, January 21, 2011

Faktor rambut gugur & teknik cuci rambut yang betul

Tiba² rase cm Mr. Tom Taw lak.. Hee

Ralet ngah sikat rambut, aku tengok banyak gile rambut aku gugur ke lantai. Mula² dulu aku x amek port sgt. Sbb rambut ni boleh gugur 80 urat sehari. Ataupun normalnye 50 hingga 100 urat sehari. So.. Xpayahla risau kn..

Tapi lepas tu roomate aku tegur. YANA, AKU RASE RAMBUT KO NI BANYAK GUGUR SBB KO SYAMPU HARI² LA.. Erkkk ade effect meyh?? Yes ade. Sebabnye bila kita kerap syampu rambut, ia terdedah dengan bahan kimia secara kerap. Dan.. menjadikan rambut semakin kering dan rosak..

Owhhhhh.... Maka aku pn stop la. Membe aku cadang syampoo dlm 3 hari sekali je.. Tp susah la utk aku. x biase la pulak. Aku suka syampu hari², supaya rambut aku rase ringan & lega je. Ok tukar. Aku pn syampu 2hari sekali. Nasib baik kulit kepala aku kurang produce minyak. W/pn rase cm x best tp ok la.. Tapi aku pelik gak, bilangan rambut aku gugur same je banyak nye..

Aku fikir mungkin pemakanan. Pemakanan bagi effect ke??? Yes juga ade! Kalau diet pemakanan kurang protein or zat besi pn bole buat rambut gugur. Tros aku pn hari² la bedal ikan instead of ayam.  Haaa dan lagi satu kalau makan makanan berminyak pn boleh jadi hairfall gak. Dan² la aku kurang makan ayam padahal ayam yg bahagian ade tulang putih lembut² tu sedapnyer!!!!!!!!!

Lagi 1 rambut cepat gugur kalau syampu x sesuai dengan rambut. Carik syampu yg sesuai dan kalau dah jumpa jgn kerap tukar syampu. It’s a BIG NO.  Teringat mitos membe aku die kata, kita kena kerap tukar syampu sbb klu da terlalu lama guna syampu yg sama die sudah xkan bagi effect kt rambut kita. Bahasa mudah, rambut tu da boring ngan syampu tu la. Tp mitos! Pakar kata jgn kerap tukar syampu sbb ape ntah aku pn xtaw. Ikut logik sbb nnt macam² jenis bahan kimia lak kita apply kt rambut. Sian cik rambut. Preasure die.

Ahaks bercakap pasal syampu teringat membe aku 2org. Erk nk cite pn aku geli. Dorg malaz bersyampu. Yg sorg tu 2 mggu sekali. Patut syampu die x habis². LMFAO. Alasan die, klu cuci rambut nnt die sakit kepala. Kne la faham bila korg malas syampu rambut korg akan berminyak & berbau. Silap² boleh berkelemumur (eh camni ke spell kelemumur??)

Yg lagi sorg ni pulak, entah bape tahun sekali syampu pn aku xtaw. Ade 1 hari tu die tengok aku alter fring@bang aku. Kalau takat fring mmg aku slalu alter sdr. Ade ke patut die mintak aku tolong alter fring die skali. Erkkk  klu rambut org lain aku sudi, tp die......Aisyh bawak² la rajin jaga kebersihan diri. Fikirkanlah perasaan rakan² kau ni haaa yg jiwa kacau tiap kali kau dtg dekat. Kehkeh. 

OK MARI AKU AJAR CARA CUCI RAMBUT IKUT KAEDAH YG BETUL

1.      Sikat rambut sebelum mandi bagi mengelakkan rambut kusut ketika mandi. Bila da kusut sure kita main rentap² je rambut tu. Haa masa ni la rambut gugur dengan kroniknye.
2.      Bilas rambut dahulu menggunakan air suam. (jgn terlalu panas atau sejuk)
3.      Letakkan syampu di tapak tangan dan gosok sehingga menghasilkan buih. (jgn letak syampu terus ke kepala okeyh!)
4.      Sekarangkan letakkan syampu tadi ke kepala dan urut menggunakan jari (bukan kuku) Tujuan utama syampu utk bersihkan kulit kepala, jadi fokuskan untuk mengurut kulit kepala. (xya cuci rambut cam cuci lantai tandas. Slow & gentle ok..)
5.      Bilas dengan air sejuk. Ia akan menutup kutikel-kutikel rambut.
6.      Selepes bilas, balut rambut dengan tuala. Biarkan tuala menyerap lebihan air dari rambut. Ingat jangan gosok rambut! Menggosok jadikan rambut makin rosak.

+EXTRAS+ Sama-sama la jaga kebersihan diri. Biar x cantik/kacak asalkan diri tu bersih pn dah lebih dari cukup.



Wednesday, January 19, 2011

Aku disuruh ajar bibik masak??? LMFAO

Sia² hari ni kena bebel.. Tengah aku siap² nak kuar tadi, aku masuk dapur tengok bibik ngah potong sayur. Muka die confident je, sengap x kate ape. Aku ingat ok la. Tiba² aku masuk bilik, nenek aku cakap, LIYANA HANG PI MASUK DAPUR TENGOK TINI MASAK.

Terkulat² aku. Pe jadah org masak aku nk kena tengok lak. Haha. Mak aku masak pn aku x tengok². Dalam otak aku pikir 3 bende, tok ni suruh aku blaja masak ngan bibik ke?? ke die suruh aku jd mandur tengok bibik masak betul ke tidak?? ke... Die soh tengok kot bibik masuk ubat guna² dlm makanan?? (erkk okies yg ke-3 tu x logik la...) Dah tu elok lak time nk kuar rumah disuruh aku tengok bibik masak. Adesss..

Mungkin nenek aku tengok aku x amek port sgt cakap die, die ulang lagi, HANG GI LA TENGOK TINI MASAK TU.... DIE BUKAN RETI MASAK. HANG CAKAP PE BAHAN NK GUNA. TUNJUK DIE. CAKAP LA NK MASUKKAN BAHAN APE NNT DIE BUAT LA...

Haaaaa????? What the! LOL siyes nenek aku ni biar betul. Aku pn muke blur² terpaksa buat pengakuan, bahawasanya saya noriliyana baharuddin mmg x reti masak ye..

BILIK

Aku : Nak ajar die masak ape nye.. nana pn xtaw masak laaaaaaaaa
Tok : Klu xtaw masak berat², ajar die masak sawi masak air tu da la. (alaaaa yg masakan bodo² tu. yg takat bubuh bawang je tu....)
Aku : Aisyh mana nana reti. Goreng telur taw la. (isyh rase kecik je aku time ni.masak bodoh² pn aku x reti. hukhuk....)
Tok : HA TU LA.. SUME HARAP MAK KAU. PASTU NK MASAK BENDE SENANG² PN KAU X RETI. LAIN KALI TENGOK MAK MASAK. BLAJA. NANTI SESAK² PERUT KAU TU XDE LA LAPAR. BLA...BLA..BLA...

Adessssssssssssssssss nenek aku ni. Free je aku dpt kaunseling dari beliau. Ye beliau lah kaunselor of d day.



DAPUR

Aku : Masak ape bik??
Bibik : Semalam mak nya suruh masak sayur goreng belacan. (Pastu die sengih². Tengok die sengih pn da boleh agak dah)
Aku : Dah tu bibik reti masak ke?
Bibik : X reti la.. Macam mane ye? (eh bibik ni tanye aku lak....)
Aku : Aaaaaaaa ntah la. Xpe la. Mak xde. Bibik masak ape bibik taw je la. Taw masak ape?? Masak air yg simple tu taw?
Bibik : Itu taw. (cait! Muke confident ag bibik ni)

Selesai bibik masak aku ngan adek pn makan la. Hahaha. Pebende nye masak air... Kadang² makan ase mcm sup. Dua minit kemudian rasa sayur goreng ngan sos tiram pn ade. Huhu confius aku. Bedal la... Jadi perut terisi sudah! Dan yang paling penting bukan aku yg masak ;-D

+EXTRAS+ Sejak dua menjak ni ade gak aku terpikir nk blaja masak....tapi..... 


Thursday, January 13, 2011

Convo Mac 2011..erkk xnk pegi la..

 google

Ntah pape je aku ni.. Org buat blog, awak pn nk buat blog. Pastu x update². Bukan takat berhabuk...bersawang dah. Byk bende dah aku tulis tp bila nk publish je aku malas. Pastu tersimpan la dlm draft. Vunguk betul. Pastu terus x post² dah. 

Convo aku bulan 3 nnt. Mula² dlu cam excited nk pegi tp skrg xde hati langsung. Banyak sebab nape aku xnk g convo. Adessssssss.


Smlm aku gtaw mak xnk pegi la convo nanti. Taw² kne marah.

KO JGN NK MENGADE! ANGAH DLU CONVO PN X G..NI KO PN XNK G GAK LA?!! 
PERGI. BUKAN NYE CONVO NI KERJA HARI². KADANG² JE BERLAKU. LAGI PULAK BUKAN NYE PENAT KE. KO KNE NAIK PENTAS, TURUN PENTAS JE. SUDAH. PERGI.

Mak aku slalu mcm ni. Langsung xde kompromi. ***sigh**

Kalau fikir betul la pn.. Naik pentas turun pentas. Bukan dorg suruh aku hias dewan ke kn.. Haha.. 

Tapi.......

Aku x rase nk pergi la. Tawar hati la. Xde hati nk jumpa org. Xde hati langsung nk jumpa dorg.


*sigh*   fifty-fifty. Nk pergi ke x??


Tp convo ni best. Pakai mortar board & robe.. Pastu naik pentas.. Lagi pulak aku dpt pingat. Rase syg klu x pergi. Dah la mini convo aku x pernah berpeluang naik pentas. Sem1 & 2 cgpa x cecah 3.5 pn.. Sem3 1st time AKJ tp kebetulan la masa tu ade penyakit selesema burung ke hape ntah. Terus x jd buat mini convo tu.. Sem5 lak dan² la mini convo ni bubar tros. KEDENGKI. Siot je.. Erti kata mudah, ni je la peluang aku naik pentas. Huhu.. 

Tapi..

XDE HATI LAAAAAAA.....

 google
Nanti convo nk baling mortarboard cani gak la..Pastu kena lak masa hujan. Campak lak jatuh tanah. Mcm mintak penyepak lecturer aku je ;-)))






Sunday, January 2, 2011

mr.cendol hujan-hujan..bagus-bagus



Slalu org klu hujan² minum la bende panas². Ktrg mmg hebat la. Dah la hujan lebat gile, still bole plan nk g makan cendol kt mr cendol. Dah la port tu lak bukan kedai tp die bukak booth kt tengah² padang. 


Mula² dorg ajak tu mcm x releven je sbb aku taw port die cane. Ade booth & keliling die ade meja berpayung. Xkn kot. Sejuk je xpe, tp xsudi la aku nk berlencun. Oooo Alkisah upenye dlm booth tu pn boleh masuk gak. 

Janji melayu. janji pkl 5 tp pkl 6 baru aku, aja, dba & intn smpi. KB & yana-k da smpi lame da. Cendol aiskrim dorg pn nk kering dah. Haha sorry! Ingat ktrg je lmbt skali ade ag yg lmbt dr ktrg :-))))))

Aku x brape pandai makan cendol, tp cendol ni haa serious sedap! Cendol pulut die, yg part pulut tu cm rasa makan kuih lopes pn ade. Kuih lopes kenal x??? X melayu la klu x kenal.. 

Ni kira last lepak la sblm dorg nk cont study balik. Kebetulan lak semuanye pn uitm shah alam. Berkampung la korg disana ea.




Saturday, January 1, 2011

JAPAN ♥ Ase nk g negara matahari terbit la.. Ade sape nk sponsor x..Hex

geisha

Isyh seriously aku agak addicted ngan perkara² yg related dgn Jepun ni. Sebabnye dorg mcm kreatif lain mcm sikit. Semuanya pn best. Dorg unik lagi multi talented. Contohnye klu dorg buat manga, mst ade je yg akan dibuat drama. Xpn klu korg tgk penyanyi dorg mst sumenye pn pandai menari kn.. Harus la band boy kt sana famous. Klu kt malaysia ni ha, haha sape je la nk layan band boy kn. X macho la konon. Tp klu korea or japan, lelaki menari gemalai gegiler pn masihhhhhhhh gilos macho! Weeee Tp tu  la, aku tgk membe aku sume gile produk korea, padahal aku gilekan Japan.

Klu dulu zaman study², clasmates aku sume dok tukar² cite Korea tp ble aku tanye ade drama Jepun x??? Jawapannye ala..xde la yana. Aisyh.. Aku xtaw npe mmg x minat la Korea² ni. Boys over flower ke, flower over whatever² ke hareem aku nk kisah. Huhu. Lagi² aku x minat lagu Korea. Tu ha wonder girls - nobody tu. Serious aku cakap, 1st time aku dengar lagu tu aku ckp dlm hati, isyh menyampah nye lagu ni! LOL tp serious. Pastu boleh lak geng bff aku nyanyi ramai² dlm kereta. I WANT NOBODY NOBODY BUT YOU! (owh dlm kpale aku da terbayang cara dorg menari tu) Pergh xbole blah. Tp layankan je. Dkt FB pn org dok publish wonder girls punye video. Malah wonder GAY (thailand) pn same la nk naik masa ni,  menari la bagai rak. Sesak mata aku. Serious! Balik Perak lak hamek kau! cousin² kecik aku pn dok I WANT NOBODY NOBODY BUT U!!! Omg! Girls could u  plz stop??!! Haha bengkek lak kang org suka gile ngan lagu ni. Erk tp aku mmg meluat sbnrnye.


Wonder Girls


Wonder Gay. Group dari thailand. Korg mst pnh tgk video dorg. Owh my GOSH! tolong laaaaaaaa. Nk muntah boleh?

Jepun dari manga, anime, cosplay, drama, movie, talk show sume pn aku suke.. Haaa dan J-Pop (hee Kat-Tun & Akanishi Jin shj pn) Dulu rajin je dok depan 8tv hari Ahad lbh krg pkl 6.30pm x silap. Skrg aku pn da xtaw ade lagi x 8tv siarkan cite² Jepun ni. Kurang allert da aku sejak cont study hari tu.

Kadang² aku pikir betul kot ckp org tua. Klu ibu mengandung ni buat ape² masa mengandung mst ade effect kt bb die. Haaaa ni kira mak aku la ni masa mengandung aku, g tgk OSHIN.  Nenek aku pn dok cite mak aku asyik tengok oshin tu.. Tu yg smpi skrg aku obses kt nipon ni. Smpi lahir pn effect kt mata aku jadi sepet. Tp da besar² bulat da mato den. Thanx EYELINER. Hari tu aku jumpa cekgu tadika, Cekgu Maria, EH OSHIN DA BULAT DA MATE KAMU. DULU.. SEPETNYE. Eh harus la cekgu dulu saya 5 tahun skrg da 22 tahun kot. (erk sedang biasakan diri sebut 22) Korg penah dengar oshin x???? Agak famous kot akhir tahun 80-an. On air tahun 1989 kot sbb aku lahir tahun tersebut.

oshin

Kalau oversea serious aku teringin nk g Jepun la. Nk pegang salji & musim bunga lak bole pegang bunga sakura. Heaven





+EXTRAS+ Bercakap pasal ibu mengandung tringat crite membe aku, masa mak die mengandungkan die, ayah die nyaris langgar bairoti. Bairoti tau ape??? Itu uncle banggali jual roti atas moto tu la. Haha sbb tu die kate ble lahir die sorg je hitam, padahal siblings die yg lain cerah². LOL macam².



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...