nuff adv

Tuesday, January 25, 2011

1 Litre of Tears / 1 Litre no Namida- Jdorama



Bukan 1 liter lagi dah... Berbillion liter da air mata aku gugur tengok cite ni. Sedih giler la.. Aku dah lame da dengar name cite ni tp x rase cm nk tgk. Sbb ape? Sbb aku tgk commnet² org yg tengok kata cite ni sedih. So mcm malaz nk tengok sbb biasanya cite sedih ni mst flow die slow kn.  Baru² ni aku terfikir nk tengok dan.... kesimpulan aku boleh buat, ini la cite tersedih aku pernah tengok dan best sbb ade banyak pengajaran yg kita boleh blaja.. Drama ni on air tahun 2005 & skrg tahun 2011 baru aku terfikir nk tengok. (Huhu.. agak terlewat)

1 litre of tears ni ade drama, special series & movie. Tp special & movie x sempat ag nk tengok. Kenapa drama ni sedih? Sebab ianya based on true story of Kito Aya, yang menghidap penyakit spinocerebellar degeneration (penyakit yg tiada peluang untuk sembuh). Bukan cerita cinta tapi lebih pada family & friendship relationship. Confirm la sedih sbb baru awal² episod pertama pn da nk nages. Huhu..


Kito Aya (pesakit sebenar)




@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@






SINOPSIS

Ikeuchi Aya baru berumur 15 tahun. Bijak, ceria & aktif main basketball. Family dia pn baik² je. Ayah dia berniaga tofu (tauhu) & mak dia health consultant. Ade adik 3 org, Ako, Hiroki & Rika. Slalunye dia g skola mst berlari tp mak dia perasaan skrg kalau dia berlari asyik jatuh. Mata dia pn mcm x tajam sbb klu masa makan je, bila dia nk amek makanan mst tersasar sikit. Mak dia yg mula² perasan perubahan Aya. Mak dia pn g jumpa doktor. Rupanya Aya ade penyakit yg x boleh diubati, spinocerebellar degeneration.

1 hari Aya terlambat nk g amek exam. Dia berlari², terlanggar basikal Aso Haruto & jatuh. Masa ni Aso cuba nk ponteng dari amek exam tp kesian kt Aya die tolong hantar Aya ke sekolah. Ale² dia pn amek gak exam tu.

Aya usaha keras nk masuk Higashikou School dan tahu² je rupanye dia sekelas dgn Aso. Aya dkt skola kira agak aktif gak la.. Mak dia x sampai hati nk bgtaw dia ade penyakit tp lama² dia dpt tahu gak. Makin hari keadaan dia makin teruk. Dia terpaksa berhenti dari basketball club.

Sbb dia banyak masa terluang dia tolong Aso kt Biology Club.. Sejak tu la dia rapat. Aso ni pn sedih gak sbb kehilangan abang dia. Abang dia lemas masa dorg sama² memancing. Ayah Aso seorg doktor & dia nk Aso jd doktor gak. Tp Aso ni jenis keras kepala, x macam abg dia. Bila Aso kawan ngan Aya, ayah Aso x setuju sbb dia rase Aso ni terlalu muda & x matang. Die xnak nnt, bila saat Aso da bosan jaga Aya (sbb keadaan dia meneruk), Aso tinggalkan Aya, pasti yg rasa terluka tu nnt Aya sdr. Tapi Aso x peduli sbb dia mmg kawan yg baik... Sebab Aya, Aso pilih nk jadi doktor w/pn die masih rasa usaha doktor tu semua sia². Sbb xde doktor berjaya ubati Aya pn.. Aso la kawan yg sentiasa ade di sisi Aya.

Keadaan Aya makin terok. X boleh berjalan, xboleh bercakap, mudah jatuh sakit, mudah tercekik bila makan. Tp die masih terus tulis diary sampai la tangan die da x boleh bergerak lagi. Akhirnya die meninggal umur 25 tahun. Hasil tulisan puisi & diary dia diterbitkan supaya bagi inspirasi kt semua org yg hidap penyakit sama mcm dia.

Sedih tengok Aya, semangat dia kuat. W/pn kadang² dia nangis la gak, tp masih dia usaha untuk terus hidup dan tersenyum.. 



Family Aya yg sgt supportive


Mak Aya yg sangat tabah. Ayah dia lebih bayak nages dari mak dia ni. Huhu..


Haruto Aso & Ikeuchi Aya




Moments sedih bagi aku bila :

·      Aya asyik tanye kenapa mesti dia yg dapat penyakit ni, padahal dia baru berusia 15 tahun.

·       Adik Aya, Hiroki slalu bangga dengan Aya. Jadi kawan² dia ade high expectation yg Aya ni cantik, bijak & aktif, tp bila dorg dpt taw Aya kurang upaya, Hiroki diejek kawan² dia. Hiroki sedih & xnk Aya g tengok football match dia. Ako, adik perempuan Aya dapat tahu bende ni & bawak Hiroki balik rumah & tros marah² Hiroki. Kebetulan lak Aya baru balik dari library & dengar perbualan dorg. Waktu ni sedih gila bila tengok Ako punye la backup Aya w/pn sblm ni dia la paling jeles ngan Aya. Konon² Aya slalu dpt perhatian lebih dr parent dorg.

·       Waktu dkt bio lab, Aso pernah ckp dkt Aya, hidup @ mati seolah² x penting, xde beza pn. Waktu tu Aya menangis sbb  of course la hidup tu penting sbb dia dekat dkt kematian.

·       Bila Aya da mula guna wheelchair dia slalu msk kls lambat & proses P&P jadi tergendala. Paling kejam bila cekgu & students lain rase dia ni menyusahkan. Skola & parents yg lain mintak Aya pindah skola padahal Aya nk sgt skola kt situ. Serious dorg semua mcm xde hati perut je. Kesian mak Aya masa ni. Kebetulan Aso terdengar.

·       Ayat minat sorg senior, basketball player jugak. Yg teruknye bila die tahu Aya sakit, die mengelak jumpa Aya. Dia plan date dgn Aya tp dia x muncul². Nasib baik Aso terus lari carik Aya. Menangis² Aya dalam hujan. Bodoh punye jantan! (Erk senior tu ea, bukan Aso yg bodoh) 

·       Aya ade 2 org bff perempuan, yg slalu tolong dia. 1 hari Aya keluar awal sbb ade appointment dgn doktor. Bila Aya keluar je, sorg budak perempuan yg mmg x suka Aya bangun & mengadu kt cekgu Aya menyusahkan. Budak² lain pn setuju Part paling sedih ble sorg dr membe baik Aya sdr buat statement die pn penat jaga Aya. Nk kena tolong angkat wheelchair lagi, kena tunggu depan pagar lps tu ada nk g kelas tusyen lak.. Die penat. Menangis membe dia lagi sorg. Waktu ni Aso marah dorg semua. Bila depan Aya, bila Aya ckp MAAF SBB MENYUSAHKAN, dorg cakap TAKPE.. Tp blakang Aya dorg buat mcm ni lak. Kebetulan Aya tertinggal buku dlm kelas, die patah balik kelas & dengar lagi perbualan dorg..

·       Aya setuju pindah skola kurang upaya. Aso kejar Aya smpi keluar. Bila Aya cakap BUBYE, 1st time tengok Aso menagis melutut

·       Adik Aya, Ako sanggup blaja pandai² supaya dpt masuk skola yg Aya blaja dulu. Dia nk capai impian kakak dia blaja kt skolah tu.

·       Aya tulis surat bagi Aso, bila Aso tanye surat ape, Aya cakap surat cinta. Aso senyum je. Balik tu Aso baca rupanya dlm surat tu Aya ckp dia x boleh kawan dgn Aso sbb dorg terlalu berbeza. Aso sihat, Aya sakit. Aso ade masa dpn, tp Aya xde. Aya ckp dia jd terlalu jeles bila dia dkt dgn Aso. Dia dah xnk jumpa Aso lagi dah.

·      Sebelum ni ayah Aso xnk Aso kawan dgn Aya sbb dia takut suatu hari Aso penat jaga Aya, mungkin dia akan tinggalkan Aya. Macam selfish tp ade betul gak. Ayah Aso doktor dan dia paham perasaan pesakit. Dia xnk nnt Aya yg terluka. Waktu ni ayah Aso halang sebab dia rasa Aso mcm belum matang & budak lagi. Tp lepas dari tu, ayah dia cakap ayah dia dah xkesah sbb dia tahu Aso dah dewasa.

·       Setahun lepas dari surat yg Aya bagi tu, Aso dtg jumpa Aya kt hospital. Aya suruh baca diary yg dia tulis & perkataan akhir dia tulis TERIMA KASIH. Sedih gile tengok Aso menangis.

·      Moment bila Aya bgtaw dekat doktor dia nk donate badan dia untuk kajian. Dia nk berbakti kepada pesakit² lain. 

·      Hujung² tiap episod dia tunjukkan quotes & gambar² pesakit sebenar, Kito Aya. Siap dengan musik background lagi. Sumpah sedih!




CAST







+EXTRAS+ Isyh aku mmg x boleh jadi pengulas cerita la.. Abes sume aku nk cerita. Org pn jd malas nk tengok cite tu sbb dah tahu ending die. Aku suka cite ni sbb die real story & x clise. Dan lagi banyak moral value yg kita boleh blaja. Jangan pernah putus asa, jgn pandang serong pada oku sbb dorg pn manusia biasa & value of friendship & family. Dan kalau korg yg x pernah tengok tiba² rasa nk tengok, sediakan tisu sekotak. Klu korg x menagis mmg korg hati beku la... ROFL :-D




4 comments:

ARJUNA.Inc said...

wah2..bley jdi pnyunting filem nih..smpai bley wt sinopsis..casting..huhu..

~SHiLA~ said...

i lg la..xtawu pn psl cite ni..haha
eh sinopsis je keseluruhan cite tu pjg bebeno..haha

○○○iliyana○○○ said...

huhu tu la..i ase cm dah cite keseluruhan cite je

mira said...

betul2..sampai bengkak mata..tengok cita niy..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...